Recente publicaties

 

Uit: Brabants Dagblad

GILZE - Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen kiezen voor het centraliseren van hun gezamenlijke ambtelijke organisatie in het Audax-gebouw in Gilze. Dat blijkt uit voorstellen die de colleges van B en W aan hun gemeenteraden hebben gestuurd. Per 1 januari 2021 moet de verhuizing gerealiseerd zijn.

 

 

De ABG-gemeenten kiezen voor het huren van de benodigde ruimte. Dat levert ze wel extra kosten voor huisvesting op. Alphen-Chaam is jaarlijks 287.800 euro extra kwijt, Gilze en Rijen 254.600 en Baarle-Nassau 1600 euro. 

 

Het bestaande gemeentehuis en de naastgelegen parking in Rijen worden verkocht omdat alle gemeentelijke diensten, de gemeenteraad, de publieksbalie en het college van B en W overgaan naar Gilze. Ook gratis huwelijken worden daar voor Gilze en Rijen afgesloten. B en W zoeken nog naar een alternatief voor de trouwzaal, daarbij zet het gemeentebestuur in op particulier initiatief.

 

Baliefunctie

Baarle-Nassau houdt haar bestaande gemeentehuis aan. Daar blijft de gemeenteraad vergaderen, de baliefunctie wordt in stand gehouden en ook B en W houden hun plekje. Inschatting is dat daarmee ruim duizend vierkante meter van het bestaande pand nodig is, de overige 1700 vierkante gaat de verhuur in. Dat levert een flinke kostenbesparing op, al houdt de gemeente een slag om de arm. Het risico bestaat dat ongeveer 50 procent van het gemeentehuis leeg blijft staan, goed voor een jaarlijkse min van 78 mille.

 

Afscheid

Alphen-Chaam neemt net als Gilze en Rijen afscheid van het gemeentehuis. Gekozen wordt ervoor het bestuur en de baliefunctie onder te brengen op een plek in een van de dorpskernen. De keuze voor de exacte locatie is nog niet gemaakt, aldus B en W. 

 

De reden dat Alphen-Chaam en Gilze en Rijen hun panden afstoten ligt in de staat waarin de gebouwen verkeren. Ze voldoen (binnenkort) niet meer aan de energie-eisen van deze tijd. Forse investeringen zijn nodig om ze aan te passen. De gemeentebesturen beschouwen dat als weggegooid geld, aangezien ze de grote panden toch niet meer (in zijn geheel) nodig hebben. De gemeentewerven in alle gemeenten blijven behouden. 

 

Doorpakken

Eerder hadden de gemeenten al besloten om per 1 januari 2021 te verhuizen, reden dat ze nu willen doorpakken. Al geven ze allemaal in de voorstellen richting hun gemeenteraad aan dat die datum 'ambitieus' is.

 

De medewerkers van de ABG-gemeenten werken al vanaf 1 januari 2016 samen in één ambtelijke organisatie. De gemeentebesturen houden 

Foto: Erwin Goossens
Foto: Erwin Goossens

Fietsen in het pikkedonker van Chaam naar Breda, ‘mag de verlichting terug’?

CHAAM - De onverlichte fietspaden langs de provinciale N639 tussen Chaam en Ulvenhout zijn honderden scholieren, hun ouders en de gemeente Alphen-Chaam een doorn in het oog. Te onveilig, is het oordeel. En daarom dringen ze bij de provincie aan op maatregelen.

 

 

Om hun ongenoegen kenbaar te maken, stapte wethouder Frank van Raak (verkeer) woensdagochtend in alle vroegte op de fiets, samen met bezorgde ouders en een grote groep tieners. Gezamenlijk fietsten ze in het pikkedonker over het gewraakte fietspad.

 

Tot halverwege vorig jaar stonden er nog lantaarnpalen. Maar bij de herinrichting van de N639 (Bredaseweg) heeft de provincie ze weggehaald om lichtvervuiling tegen te gaan. Slechts lichtgevende kattenogen in het midden van de weg zijn er voor in de plaats gekomen.

 

Pikkedonker

Gevolg: scholieren en andere gebruikers van de fietspaden rijden in deze wintermaanden in het pikkedonker.  Zoals Oakley Verheijen (13) en Yara Geerts (12). Beide brugklassers stappen elke ochtend rond half acht op de fiets om dertien kilometer af te leggen naar hun middelbare school in Breda. “Meestal fietsen we in een groepje, nooit alleen", zegt Oakley. “Soms rijden er geen auto's op de weg. Dan is het helemaal donker, al hebben we natuurlijk wel verlichting op de fiets.” 

Fijn is het allerminst, vinden de twee meiden. 

 

Liever met de bus

Ook ouders zijn niet blij. Esther van Loon is een van hen. Ze heeft een zoon die sinds augustus naar school in Breda gaat. “Eigenlijk gaat hij liever met de bus. Hij fietst in een groepje met twee andere jongens, maar als zij het eerste uur vrij hebben gaat hij liever niet met de fiets. Dat snap ik, want fietsen alleen is niet leuk, in het donker al helemaal niet.” Van Loon heeft met een paar andere ouders besloten actie te ondernemen, mocht de provincie niet bereid zijn om de weg beter te verlichten. De pagina ‘Bredaseweg onverlicht’ op Facebook is al aangemaakt.

 

Gwendy van den Broek heeft een zoon die nu nog in groep acht zit van De Driesprong in Chaam. “Na de zomer gaat hij naar de middelbare school. Ik vind dat toch geen prettig idee. De reconstructie heeft ervoor gezorgd dat het ontzettend donker is geworden. Voor automobilisten is het vervelend, maar voor fietsers al helemaal.” 

 

Donker gat

Wethouder Frank van Raak van Alphen-Chaam is het roerend met de klachten van bezorgde ouders eens. “Het blijft een donker gat waar je in fietst, zeker bij de bospassages. Het ontbreken van verlichting komt de verkeersveiligheid, maar ook de sociale veiligheid niet ten goede. Terwijl we met z'n allen stimuleren dat mensen de fiets nemen naar school of hun werk, is het resultaat hier dat ze sneller de bus of de auto pakken.”

 

 

Er zijn volgens Van Raak voldoende innovatieve manieren om de paden beter te verlichten. “Ze hoeven niet constant verlicht te zijn. Je kunt denken aan verlichting die aan gaat als fietsers aan komen. Ik hoop dat de provincie mee wil denken en zo snel mogelijk voor verlichting aan beide zijden van de weg zorgt. Wij als gemeente zijn bereid daar aan bij dragen, ondanks dat het om een provinciale weg gaat", aldus Van Raak die de kwestie opnieuw onder de aandacht zal brengen van gedeputeerde Christophe van der Maat (mobiliteit).

 

Muffins

De deelnemers aan de demonstratieve fietstocht werden woensdagochtend in Ulvenhout onthaald door de Bredase wethouder Boaz Adank. Die stond klaar met muffins, fruit en flesjes sinaasappelsap. Adank stak zijn collega uit Alphen-Chaam een hart onder de riem. “We moeten als gemeente samen optrekken, want de kinderen uit Chaam zitten bij ons in Breda op school. Ik vind dat er heel eendimensionaal naar de weginrichting is gekeken. Men is vergeten hoe deze wordt gebruikt. Lichtvervuiling, dat snap ik. Maar er is meer dan natuur alleen. Stuur je kind maar van Chaam naar Breda in alle vroegte. Het is er onwijs donker.”

 

 

Bron: BN DeStem 8-1-2020

Raadslid van de Week (nr.41)

Naam: Hanneke Willemstein

Raadslid in de gemeente: Alphen-Chaam

Raadslid sinds: 2014

Partij: GBSV (GemeenteBelangen Samenwerkingsverband) 

Hoofdberoep: Freelance journalist/redacteur

Twitter: @HWillemstein

 

Ons Weekblad

'Ons Weekblad' bericht met regelmaat over o.a. de gemeenteraads-vergadering . 

Overig

Ook in BNDeStem verschijnt zo nu en dan berichtgeving over de Chaamse politiek.